Haag
Als je denkt aan een natuurlijke tuinafscheiding kom je al snel uit bij een groenblijvende haag.
HAAG VAN STRUIKEN OF CONIFEREN ALS TUINAFSCHEIDING
Voor wie niet bang is voor wat extra werk in de tuin en bovendien zoveel mogelijk groen om zich heen wilt zien, is een haag van struiken of coniferen nog altijd de beste en mooiste oplossing. Deze vorm van tuinafscheiding vormt een natuurlijke en levende omlijsting van de tuin en vormt zo tegelijkertijd “wanden” voor een tuinkamer of een rustige achterwand van een kleurrijke border.
De juiste plaats voor de haag
Komt de haag op de tuinafscheiding overleg dan altijd met de buren. Alleen als dat akkoord is, mag de haag exact op de erfgrens worden aangeplant. Is dat niet het geval, dan moet u ruim uit de erfgrens blijven, hierbij rekening houdend met de uiteindelijke breedte van de haag. Aan de tuinzijde moet altijd rekening gehouden worden met deze breedte groei. Zorg dat u ook in de toekomst nog goed bij de haag kan komen om deze te snoeien. Plaats een haag nooit te dicht langs een stenen pad of terras, omdat er in een dergelijk geval weinig regenwater bij de wortels kan komen.
Geschikte planten voor een haag
Er zijn vele planten geschikt voor gebruik als haag. Op basis van persoonlijke voorkeur moet een keuze gemaakt gaan worden. De eerste en belangrijkste keuze is die van een groenblijvende of een blad verliezende haag. Daarnaast kunt u ook nog kiezen voor een ondoordringbare haag of bijvoorbeeld een bloeiende haag.
Bladverliezende hagen kunnen gevormd worden door Acer campestre (Spaanse aak), Carpinus betulus (Haagbeuk) en Fagus sylvatica (Beukenhaag). De Fagus sylvatica verliest zijn blad pas als de nieuwe bladeren in het voorjaar gaan uitlopen. De hele winter blijven de goudgele bladeren dus aan de struik hangen.
Bloeiende hagen worden gevormd door Cornus mas (Gele kornoelje) en Potentilla fruticosa (Struikganzerik).
Elaeagnus ebbingei (Olijfwilg), Ilex (Hulst), Photinia fraseri “Red Robin” en Prunus lusitanica (Portugese laurierkers) zijn enkele voorbeelden van groenblijvende struiken die geschikt zijn voor hagen. Verschillende soorten coniferen zijn ook geschikt voor aanplant als haag.
Voor een ondoordringbare haag is Berberis julianae (Hanedoorn), Ilex (Hulst) of Rosa rugosa (Japanse bottelroos) aan te raden.
Ruimtelijke indeling door hagen
Naast de toepassing als tuinafscheiding kunnen groene hagen ook gebruikt worden om de tuin in te delen en zo bepaalde ruimtelijke effecten te creëren. Een haag die boven ooghoogte wordt gesnoeid vormt een wand en belemmerd de doorkijk in een tuin. Hoewel dit in eerste instantie misschien niet logisch lijkt, is het zo dat een dergelijk hoge wand het ruimtelijke effect vergroot.
Hagen die beneden ooghoogte worden gesnoeid hebben dit effect niet. Zij vormen meer een begrenzing van een perk of een wandje langs een tuinpad. Ze formeren optisch géén extra ruimte.
De haag als randbeplanting
In kleinere vorm worden struiken vaak toegepast als opsluiting van beplantingsvakken. Een bekende struik die hiervoor wordt gebruikt is Buxus sempervirens. Maar Lavandula angustifolia (Lavendel), Lonicera nitida (Struikkamperfoelie) en Teucrium chamaedrys (Gamander) zijn hiervoor ook goed te gebruiken.
Bron: